marți, 17 ianuarie 2012

Curiosity: A creat Dumnezeu universul?

de Russell Grigg

Acest program Discovery Channel “examineaza creatia universului prin comentariile si parerile prof. Stephen Hawking”. (1) Scopul pare a fi demonstrarea ca nu este necesar conceptul de Dumnezeu, pentru crearea universului si a vietii.


Crearea unui univers

Potrivit prof. Hawking, ai nevoie de doua ingrediente de baza pentru a crea un univers. Acestea sunt energia si spatiul, conform acestuia: “La momentul Big Bangului, un intreg univers a inceput sa existe, si odata cu el spatiul”. El continua spunand: “ Legile fizicii cer existenta unui lucru numit energie negativa”. Si ilustreaza aceasta, aratand un om cu o lopata in mana, care merge spre centrul unui camp. Omul incepe sa sape o groapa, in acelasi timp facand o mica movila cu pamantul scos din groapa.

Prof. Hawking ne spune:

“Groapa este versiunea negativa a movilei. Atunci cand Big Bangul a produs o mare cantitate de energie pozitiva, simultan a produs aceeas cantitate de energie negativa. In acest fel, suma celor doua energii este zero – intotdeauna; este o lege a naturii.”

Presupunem ca valorosul profesor spera ca nu veti observa doua lucruri care contrazic cam tot ceea ce zice despre Big Bang. Acestea sunt:

  1. Formarea movilei are nevoie de o cauza – omul cu lopata
  2. Aceasta ‘cauza’, adica omul, a existat inainte sa inceapa sa faca movila.

Prof. Hawking intreaba apoi: “Unde este toata aceasta energie negativa astazi?” si ofera raspunsul la aceasta intrebare:
“Este in spatiu. Potrivit legilor naturii care privesc gravitatia si miscarea, spatiul in sine este o rezerva uriasa de energie negativa, suficienta pentru a asigura ca suma este zero. Nesfarsita retea de miliarde de galaxii, care actioneaza una asupra alteia prin forta gravitatiei functioneaza ca un imens depozit. Energia pozitiva este asemenea movilei. Energia negativa este imprastiata in spatiu. Acest lucru inseamna ca daca suma universului este zero, nu ai nevoie de un Dumnezeu creator.”


Care a fost declansatorul?

Prof. Hawking merge mai departe si intreaba care este cauza aparitiei spontane a universului, si ofera si raspunsul: “Legile naturii ne spun ca nimic nu a cauzat Big Bangul”. Aceasta bineinteles ridica problema filozofica, daca ceva se poate auto-crea, pentru ca pana sa existe, nu este intr-o pozitie de a se cauza singur. (2)

Prof. Hawking evita aceasta apeland la “mecanica cuantica, la nivel sub-atomic”. Aici, el spune,
“... intri intr-o lume unde a crea ceva din nimic este posibil, cel putin pentru un scurt timp, din cauza mecanicii cuantice... Universul a fost odata foarte mic, mai mic decat un proton. Aceasta inseamna ca universul ar putea sa apara fara sa violeze legile cunoscute ale fizicii.”

Oamenii de stiinta critici ai acestei teorii, Alex Williams si prof. John Hartnett, afirma:

“Deci este posibil ca universul sa ia fiinta din vid doar prin o fluctuatie cuantica? Unii oameni cred asta, desi par sa uite in mod convenabil ca legile fizicii cuantice ar trebui sa fie deja existente, asa ca nu am putea spune ca universul s-a creat singur “din nimic”. Altii au subliniat, totusi, ca viata evenimentelor cuantice este invers proportionala cu masa obiectului, lucru care exclude orice astfel de eveniment cosmologic cuantic. Daca un univers ar aparea din fluctuatii cuantice, nimeni nu ar observa – durata de viata a unui univers cuantic, de dimensiunile universului nostru ar fi de mai putin de 10-103 secunde. Mai mult, particule virtuale apar azi in vidul spatial. In singularitatea primordiala nu exista spatiu si deci nici vidul.” (3)

Cauza si efectul necesita timp

Prof. Hakwing concluzioneaza ca timpul a inceput odata cu Big Bangul, asa ca acesta nu a avut o cauza, deoarece

“... ne exista timpul inainte de Big Bang, care sa provoace cauza. Nu exista timp in care sa existe Dumnezeu. Ceea ce s-a intamplat la crearea universului este cheia finala pentru eliminarea nevoii unui creator al universului. ... Nu exista un Dumnezeu care sa ne vegheze destinul. Probabil ca viata dupa moare si iadul nu exista. Avem o singura viata sa apreciem designul extraordinar la universului, si pentru asta voi fi etern recunoscator.”

Dar stati un pic, prof. Hawking, tocmai ati distrus analogia cu movila si groapa ca explicatie pentru existenta universului. Amandoua, si movila si groapa, au nevoie de o cauza, si aceasta cauza a existat in timp inainte de aparitia movilei. Mai mult Biblia indica ca Dumnezeu exista in afara timpului.

Clarificarea situatiei

  1. In primul rand, pentru ca scepticii asemeni prof. Stephen Hawking sa isi poata mentine credinta ateista ei trebuie sa ofere o explicatie naturalista pentru tot ceea ce Biblia atribuie puterii si vointei Dumnezeului atotputernic. Aceasta include crearea universului; Big Bangul este explicatia ateista la moda. Au exista si exista si altele. (4)
  2. Dumnezeu ne spune in Biblie nu numai cum a creat universul, dar si cand. Nu prin mijloace care se aseamana teoriei Big Bangului. El a poruncit aparitia universului si a tot ceea ce contine el (Geneza  1), incepand cu Pamantul (Geneza 1:2). Si El ne spune ca acest lucru s-a intamplat recent, cu circa 6000 de ani in urma.
  3. Timpul a fost unul dintre lucrurile pe care Dumnezeu le-a creat in prima zi. (Geneza 1:3-5)
  4. Dumnezeu nu este limitat de ceea ce El a creat. Dumnezeu este etern (Isaia 57:15). El este in stare sa declare inceputul si sfarsitul (Isaia 46:10), de fapt El spune: “Eu sunt Alfa si Omega, primul si ultimul, inceputul si sfarsitul” (Apocalipsa 22:13). Toate acestea inseamna ca El transcede universul (ca El este atemporal), dar ca El alege sa se descopere in univers.
  5. Contrar concluziei prof. Stephen Hawking, Dumnezeu exista, si asemeni raiul si iadul. Conform Bibliei, exista cu adevarat o viata dupa moare si aceasta implica Judecata (Evrei 9:27-28). Toti cei care doresc sa evite consecintele acesteia sunt incurajati sa se impace cu Dumnezeu acum, in aceasta viata. Facem asta prin pocainta si credinta in Fiul Sau, Domnul Isus Hristos, care a murit pe cruce pentru a ne rascumpara pacatele (Evrei 9:28; 1 Petru 2:24), si care a inviat pentru a deveni nu numai Mantuitor dar si Judecator al lumii (Fapte 17:31).

Post Scriptum

Programul Curiosity: Exista universuri paralele?, difuza in Australia pe Discovery Channel, la doua saptamani dupa episodul cu prof. Hawkins, avanseaza patru teorii diferite, din partea a patru oameni de stiinta diferiti despre originea asa numitelor universuri paralele. Una din aceste teorii enunta ca atunci cand o gaura neagra absoarbe o stea, gravitatia roteste materia stelara intr-o spirala gata de explozie. Apoi aceasta materie este aruncata pe la celalalt capat al gaurii negre, ca dintr-o gaura alba. Omul de stiinta afirma ca aceasta demonstreaza ca “big bangul nostru este rezultatul unei gauri negre din alt univers”. Asadar, unul dintre oamenii de stiinta citati de Discovery, spune in esenta ca prof. Stephen Hawkins a gresit in “stiinta” utilizata (nu exista cauza a Big Bangului) pentru a “dovedi” ca Dumnezeu nu exista.

Referinte

  1. Partial cu vocea generata pe computer a prof. Hawking, partial cu vocea actorului Benedict Cumberbatch.
  2. Pentru discutii suplimentare vezi Sarfati, J. Refuting Compromise, Creation Book Publishers, Atlanta, 2011, pp. 175–76.
  3. Williams, A., and Hartnett, J., Dismantling the Big Bang, Master Books, Arizona, 2005, p. 120.
  4. Incluzand teoria “starii stabile” popularizate de Fred Hoyle si altii, si “teoria plasmei” propagata de Eric Lerner in 1991 in cartea sa Big Bangul nu a avut loc.
 Tradus cu acordul autorului. Originalul aici.

8 comentarii:

  1. acest episod, difuzat în paralel în mod repetat pe mai multe canale, discovery, national geographic șamd pe care l-am văzut și eu de cîteva ori deși vrea să demoleze definitiv credința creștină în realitate, pentru un credincios, face exact contrariul! confirmă exact primul capitol al genezei, cel mai des luat la șuturi de atei!

    episodul arată cel mai clar cu putință cauza negării existenței lui dumnezeu de către atei și cît de slabe și oarbe, lipsite de logică dar pline de trufie sunt argumentele acestora! ce înțeleg ei prin legi naturale și cum elimină forțat și incorect din explicația știintifică a funcționării universului cauzalitatea și argumentul creștin al necesității cauzei prime, reprezentat în acest documentar de omul care dă la lopată!

    orbirea, trufia și nebunia înțelepților acestei lumi făcută de rușine cu propriile lor argumente într-un mod în care oricine poate înțelege eroarea fundamentală pe care își bazează propria religie ateistă, legile naturale care cică n-ar avea nevoie de cauză, apar și produc efecte cu de la sine putere!

    ei bine nu e chiar așa! cineva trebuie să dea la lopată! trebuie să țină separate groapa, spațiul gol, și movila de nisip, materia universului, altfel într-o clipă ar dispărea fără urmă într-un nimic infinit ... adică ar reveni la dumnezeu ...

    dumnezeu e exact ce ne spune și biblia, cauza inițială, creatorul universului!
    duhul sfînt e cel care prin lucrare neîntreruptă la nivelul infinitului mic, al celebrei limite fizice plank, ține cu puterea lui creația universală, o împiedică să dispară! și nu doar atît ci o și mișcă în fiecare clipă! fizica secolului XX nu poate nega asta! doar că a înlocuit lucrarea duhului sfînt cu apariția entropică, întîmplătoare, fără cauză, a particulelor elementare virtuale din ... nimic ...
    iar isus hristos nu e nimic altceva decît ... universul creat ... om adevărat și dumnezeu adevărat! ... partea văzută a creației care atunci cînd e în ipostas divin și armonios cu tatăl și duhul sfînt are aceeași putere ca și dumnezeu pentru că e dumnezeu

    isus e trupul lui dumnezeu
    duhul sfînt e puterea lui dumnezeu
    dumnezeu e sufletul lui isus

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, teoria evolutionista are niste gauri maricele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai prietene mai recen, doar pentru cultura ta genereala s-a demonstrat ca universul a fost odata doar niste molecule... Intereseaza-te si tu putin inainte de a critica pe cineva. Dupa are in biblie scrie caDumnezeu l-a creat pe om... o mare minciuna... S-a demonstrat ca inaintea noastra au fost dinozaurii. Nu El a creat tot ce este pe pamant ci evolutia tuturor animalelor, placile tectonice si atmosfera pamantului. Apropo nu santem singuri in Univers chiar daca nu s-a dovedit inca,dar in curand vor iesi la iveala dovezi ca nu suntem singuri... si atunci sa te vad ce credinta mai ai tu

    RăspundețiȘtergere
  4. Inteleg ca ai o parere diferita, nu cred ca suntem prieteni asa ca nu cred ca ne putem evalua unul altuia nivelul de cultura generala.

    Ar fi ideal, asa cum mai sus este expus un rationament, sa expui si tu rationamentul din spatele afirmatiilor tale. Tu crezi ca extraterestii exista, ce dovezi ai in acest sens, mai ales ca pretinzi a fi la curent cu demonstratiile stiintifice?

    Daca aveai curiozitatea sa citesti pe tema dinozaurilor, chiar si pe acest blog poti gasi un articol care ofera o posibila explicatie.

    Placile tectonice si atmosfera pamantului au creat tot ce este pe pamant? Cred ca ar trebui sa mai reflectezi asupra acestei afirmatii, din pct de vedere logic, nu biblic.

    Iar evolutia, asa cum scrie peste tot insa oamenii nu mai realizeaza, este o teorie. Ceea ce inseamna ca nu este dovedita, ci doar presupusa. Iarasi, daca citeai puteai gasi argumente pro si contra evolutiei, insa e evident ca nu citesti decat ce convine credintei tale.

    Pentru cultura generala, de obicei, e bine sa iti largesti orizonturile si sa citesti si pro si contra. Eu asa am facut, iar concluziile mi le-am tras pe baza a ceea ce am citit.

    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu gaurile din teoria evolutiei ai dreptate.Dar ceea ce nu obeservi este ca a avut gauri si mai mari in trecut.Usor ,usor cu trecerea timpului si gasirea de noi dovezi au fost astupate.Asa sunt oamenii de stiinta cauta dovezi,fac experimente si mai apoi parca cu timiditate isi afirma o pozitie in favoarea unei descoperiri acoperind usor usor gaurile dintr-o teorie posibila(ipoteza)pina cand devine o teorie universal acceptata.Teoria gravitatiei functioneaza de fiecare data cand o pui in aplicare d-le Crestin??Si totusi este o "teorie".
    Alta afirmatie care distorsoneaza realitatea este faptul ca profesorul Stephen Hawking ar fi ateu.Fals.Daca ai citi cartile sale ai constata ce este agnostic.Personal diferenta dintre atei si credinciosi(indiferent de prietenul imaginar in care cred)nu este foarte mare.In ambele grupuri exista persoane care isi vad de treburile lor linistit dar in acelasi timp exista si fundamentalisti.Dar cu toate astea fundamentalistii atei sunt totusi mai inofensivi fata de fundamentalistii religiosi.http://skepdic.com/refuge/harmarchive.html Aici e o lista cu cateva din lucrurile care sau intamplat din cauza unei gandiri irationale.Nu as vrea sa te jignesc domnule Crestin pari o persoana care totusi a facut ceva cercetari inainte de a afirma o parere personala dar poate ar trebui sa citesti putin si despre psihologie mai exact biasuri.Daca ai reusi sa citesti biblia cap coada dintr-o pozitie neutra cu siguranta ai ajunge la concluzia ca in afara catorva pasaje din noul testament in special biblia nu este decat o inventie a omului iar zeul crestin e la fel de real ca si mos craciun.Acelasi lucru e valabil si cu zeul musulman.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. timpul spatiu materie ,evolutie ,ratiune , inceput sfarsit;NICI EU NICI HAWKING nu putem intelege ;este un mister care chiar daca va vi descoperit nu va infuenta evolutia actuala a universului.sfarsitul e inevitabil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place sa cred ca exista Dumnezeu, desi evenimentele care s-au petrecut de-a lungul timpului ridica multe semne de intrebare. Parca am fi de capul nostru pe pamant. Daca El este, unde se afla, ce face in tot acest timp: mananca, bea, sau ce?! Altii vor zice ca nu are nevoie de elemente omenesti. Bun. Dar atunci cu ce isi preocupa timpul? De ce nu se arata, ca sa spulbere ateismul. Toate au un inceput si un sfarsit. Pamantul a avut un inceput. Este posibil sa aiba si un sfarsit. Dar universul, spatiul nu va inceta niciodata. Mereu va fi locul unde vor aparea galaxii, planete cu conditii de viata, unde se vor naste entitati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e o intrebare usoara, insa e foarte buna. Nu am pretentia ca pot sa iti dau un raspuns exhaustiv, insa pot sa iti spun concluzia la care am ajuns eu, punandu-mi aceste probleme.

      Dumnezeu nu se arata la modul cum am dori noi, ostentativ, vizibil, pentru ca asta ar insemna o incalcare a liberului arbitru. In momentul in care stai fata in fata cu Dumnezeu, vizibil, unde iti mai este credinta ta? Cum o testezi? De fapt, cheia este in scopul existentei noastre pe acest pamant si relatia noastra cu Dumnezeu. El ne iubeste si ne vrea alaturi de El, insa tocmai fiindca iubesti pe cineva ii dai dreptul de a alege, nu il obligi sa faca ceva.

      Asadar, noi avem toate elementele pentru a lua o decizie fie pro-Dumnezeu fie pro-ateism, raspunderea pentru ce decizie luam si cum o luam tine numai de noi.

      Plus ca daca ne uitam la exemplele biblice, au fost oameni care aveau contact direct cu Dumnezeu si tot au ales gresit. Nu stiu daca prezenta lui in fata unui om, vizibila, atotputernica, ar face o mare diferenta. Un ateu ar spune ca are halucinatii si tot nu ar crede.

      Referitor la univers, raspunsul simplu e ca nimeni nu stie. Se constata ca universul se extinde si se raceste, practic se indreapta spre sfarsit. Ce urmeaza dupa asta? Vom vedea.

      Ștergere

 

Dovezi in favoarea lui Dumnezeu

Grab this Headline Animator